Checklista inför din flytt
Planerar du för en kommande flytt? Att ha en välorganiserad och genomtänkt plan är A och O för att få en så smidig övergång till ditt nya hem som möjligt. Vår checklista inför din flytt är din ultimata guide för att säkerställa att ingen detalj glöms bort!
Fastställ flyttdatum och budget
Att sätta ett klart och specifikt flyttdatum är det första steget du behöver ta tag i – det ger dig en tydlig tidsram för att både organisera och förbereda dig. Samtidigt är det viktigt att du skapar en realistisk budget. Fundera över kostnader som flyttfirma, packningsmaterial, eventuell förvaring och andra potentiella utgifter. Genom att fastställa budgeten tidigt kan du undvika mindre roliga överraskningar längre fram i processen.
Anlita en pålitlig flyttfirma
När du står inför den spännande – men ofta stressiga – uppgiften att välja en flyttfirma för din kommande flytt, är det viktigt att vara väl förberedd och göra noggranna överväganden och grundlig research.
Börja med att begära offerter från ett par olika flyttfirmor. Se till att välja företag som du känner igen och undvik oseriösa annonser med “för bra för att vara sant-priser”, som till exempel ”2 man och bil endast 650:-/tim inkl moms”. Kontrollera alltid flyttfirmans organisationsnummer via Skatteverket och se till att företaget har f-skatt. Ett tips är också att kolla upp flyttfirman på olika recensionssajter – som till exempel Reco (länka till er Reco-sida.
Om du föredrar att flyttfirman hanterar packningen är det bra att fråga om det är möjligt och om det inkluderar emballage, utkörning, tejp med mera. Många som flyttar tycker att just packningen är det värsta, så tveka inte på att fråga om hjälp med det!
Som med mycket annat är det viktigt att du begär en skriftlig bekräftelse vid bokning – så att du har en överenskommelse dokumenterad. När det kommer till betalningsalternativ bör du i största möjliga mån undvika oseriösa företag som endast accepterar kontanter efter utfört arbete.
Köp förpackningsmaterial
Det kan vara klokt att inhandla flera olika storlekar av flyttkartonger, en rejäl tejp, bubbelplast, förpackningspapper och annat nödvändigt material. Se till att du har tillräckligt med förpackningsmaterial hemma för att undvika avbrott i packningsprocessen.
Börja packa
När du har förpackningsmaterialet är det dags att börja packa. En rekommendation är att börja med säsongsbetonade och mindre använda föremål för att undvika sista-minuten-packning. Märk varje låda tydligt med dess innehåll och vilket rum det tillhör. Ju mer organiserat du packar, desto smidigare blir uppackningsprocessen i din nya bostad!
När du ändå är igång med att packa kan det vara klokt att passa på att rensa. Du har antagligen många överflödiga föremål hemma som du inte längre behöver. Det som har ett värde kan du sälja vidare, medan de helt användbara sakerna kan skänkas till välgörenhet – alternativt kan du ordna en loppis eller bjuda in vänner att plocka det de är intresserade av. Återstående objekt kan lämnas på din återvinningsstation.
Adressändring och vidarebefordran av post
Registrera din adressändring innan eller senast en vecka efter din flyttdag för att säkerställa att din nya adress gäller från inflyttningsdagen. Om du lämnar in din anmälan efter denna vecka kommer den nya adressen gälla från den dagen anmälan mottogs av Skatteverket. För en snabb och smidig process kan du använda dig av Skatteverkets tjänst “Flyttanmälan”. Om du inte har e-legitimation finns det möjlighet att göra flyttanmälan i pappersform, som du sedan skickar in till Skatteverket per post.
Flyttstäda
Om du väljer att ta hand om flyttstädningen själv kan det vara svårt att veta vad som förväntas av dig när det kommer till rengöringen och vilka aspekter du bör ha i åtanke. Här kommer några tips till dig som ska flyttstäda själv:
- Börja med att skapa en checklista över de områden som behöver städas – inklusive kök, badrum, fönster och golv.
- Förbered dig genom att samla allt städmaterial på en plats, såsom dammsugare, mopp, trasor och olika rengöringsprodukter – det sparar tid och hjälper dig att hålla fokus under städningen.
- Ta ett rum i taget och arbeta alltid uppifrån och ner.
- Torka av väggar, lampor och andra högre områden innan du går vidare till ytor som hyllor (om de ska vara kvar) och fönsterbrädor.
- I köket är det viktigt att noggrant rengöra ugnen, spisen och mikrovågsugnen, samt in- och utsida av skåp och diskmaskin. Se till att kylskåp och frys är ordentligt rengjorda och avfrostade.
- När du fokuserar på badrummet – avlägsna kalkavlagringar från kranar och duschar. Rengör toaletten grundligt både inuti och runt omkring, och torka noggrant av speglar.
- Lägg lite extra fokus på fönster och dörrar genom att putsa dem inifrån och ut. Detta steg är lätt att glömma, men ack så viktigt. Rengör även fönsterbrädor och karmar för att säkerställa att varje yta är fläckfri.
Om du känner att flyttstädningen känns övermäktig kan det vara klokt att anlita professionell flyttstädning.
Bor du i Norrköping, Linköping, Kalmar eller Göteborg – och behöver hjälp med din flytt?