Kostnadsfri offert
3 juni 2024

Flytta till Frankrike: Så går du tillväga 

Att flytta till ett nytt land som Frankrike är både en spännande och utmanande upplevelse. Med sin rika kultur, djupa historia och varierande klimat, attraherar Frankrike människor från hela världen. För att säkerställa att din flytt till Frankrike blir smidig och problemfri, är det viktigt att vara väl förberedd och ha all nödvändig information och dokumentation. I denna detaljerade guide kommer vi att gå igenom allt från att anmäla flytten till myndigheterna, ordna med försäkringar och hur vi som flyttfirma kan hjälpa dig med en flytt från Sverige till Frankrike. 

Förberedelser inför flytten

Att flytta till Frankrike kräver noggrann planering. Börja med att göra en checklista över allt som behöver göras, från att hitta en bostad till att ordna med försäkringar. Det kan vara bra att besöka Frankrike i förväg för att undersöka olika områden och boendemöjligheter. Ta reda på vilka dokument du behöver och se till att alla pass och identitetskort är giltiga. 

Nödvändig dokumentation och viktiga papper 

För att bosätta dig i Frankrike behöver du en hel del dokumentation. Se till att ha ditt pass i ordning, och om du inte är EU-medborgare, behöver du ett visum. Andra viktiga dokument inkluderar födelseattester, vigselbevis om tillämpligt, och eventuella examensbevis som kan behövas för jobb eller studier. 

Budgetering för din flytt

Att flytta till Frankrike innebär flera kostnader som du bör budgetera för. Detta inkluderar flyttkostnader, deposition och hyror för din nya bostad, och eventuella kostnader för att transportera ägodelar. Glöm inte att ta med kostnader för försäkringar, registreringar och eventuell språkundervisning i din budget. 

Behöver du hjälp med en flytt till Frankrike? Vi hjälper dig gärna.

Att hitta bostad i Frankrike

Bostadsmarknaden i Frankrike kan vara konkurrensutsatt, särskilt i större städer som Paris och Lyon. Börja med att undersöka olika områden och vad som passar din livsstil bäst. Använd webbplatser som SeLoger och Le Bon Coin för att hitta lediga lägenheter och hus. Det kan också vara till hjälp att anlita en mäklare som kan guida dig genom processen. 

Packning och transport av dina möbler och ägodelar 

När du packar inför din flytt till Frankrike – tänk på att bara ta med det som du anser vara det mest nödvändiga. Sälj eller donera det du inte behöver. För transport av dina möbler och ägodelar kan du anlita en flyttfirma som specialiserar sig på internationella flyttar. Se till att försäkra dina saker under transporten! Vi på Steg Logistic har lång erfarenhet av flytthjälp från Sverige till Frankrike, och hjälper dig gärna med både planering, packning och transport.

Professionell flytthjälp utomlands med Steg Logistic 

Att flytta till Frankrike från Sverige kan vara en komplex och utmanande process, men med rätt flytthjälp kan det bli betydligt enklare och smidigare. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa människor att flytta internationellt, inklusive till Frankrike. 

Hur du flyttar med husdjur 

Om du har husdjur som ska följa med – se till att de har alla nödvändiga vaccinationer och ett EU-pass för sällskapsdjur. Kontrollera de specifika kraven för att ta in husdjur i Frankrike och boka tid hos veterinären i god tid före flytten. 

Slipp bära tungt i din flytt med Steg Logistic!

Anmälan av flytten till svenska myndigheter 

Innan du lämnar Sverige måste du anmäla din flytt till Skatteverket. Detta innebär att du kommer att skrivas ut ur det svenska folkbokföringsregistret. Informera också din bank, ditt försäkringsbolag och andra relevanta institutioner om din nya adress. 

Nödvändiga visum och uppehållstillstånd 

Som EU-medborgare behöver du inte visum för att flytta till Frankrike. Om du kommer från ett land utanför EU behöver du dock ett uppehållstillstånd. Det är viktigt att ansöka om detta i god tid och att ha alla nödvändiga dokument redo. 

Att registrera sig hos franska myndigheter 

När du anländer till Frankrike, registrera dig hos den lokala kommunen (mairie) för att få ett bevis på din bostadsadress. Du kan också behöva registrera dig hos socialförsäkringssystemet för att få tillgång till sjukvård.

Öppna ett bankkonto i Frankrike 

För att öppna ett bankkonto i Frankrike behöver du vanligtvis ett pass, bevis på adress (som ett hyreskontrakt), och ibland ett bevis på inkomst eller anställning. Välj en bank som passar dina behov och boka ett möte för att öppna ditt konto. 

Att skaffa fransk sjukförsäkring 

Frankrike har ett omfattande sjukvårdssystem som du behöver registrera dig i. Som bosatt har du rätt till sjukvård, men du måste ansöka om ett Carte Vitale, vilket är ditt sjukförsäkringskort. Detta görs genom att registrera dig hos din lokala socialförsäkringsmyndighet (CPAM). 

Anmälan till lokala skolor och förskolor 

Om du har barn är det mycket viktigt att anmäla dem till en skola eller förskola i närheten av din nya bostad. Kontakta den lokala utbildningsmyndigheten för att få information om vilka skolor som finns och vilka dokument som behövs.

Vi kan hjälpa dig med hela

Att lära sig franska 

Att kunna franska kommer att underlätta ditt dagliga liv enormt mycket. Det finns många språkskolor och onlinekurser som kan hjälpa dig att lära dig språket – dessutom kan du delta i lokala språkutbyten eller Facebook-grupper för att förbättra dina kunskaper. 

Integration och att hitta nya vänner

Att integrera sig i ett nytt land kan vara utmanande. Engagera dig i lokala föreningar och aktiviteter för att träffa nya människor. Volontärarbete och deltagande i sociala evenemang kan också hjälpa dig att skapa ett nätverk av vänner. 

Kollektivtrafik och transportalternativ 

Frankrike har ett välutvecklat kollektivtrafiksystem med tåg, bussar och tunnelbana. Att skaffa ett kollektivtrafikkort kan spara pengar om du planerar att resa mycket inom städerna. Utforska också alternativ som cykel och bilpooler för kortare resor. 

Att förstå det franska skattesystemet 

Som bosatt i Frankrike måste du förstå och följa landets skatteregler. Registrera dig hos skattemyndigheterna och se till att du deklarerar din inkomst korrekt. Om du är osäker, överväg att anlita en skatterådgivare för att hjälpa dig navigera i det franska skattesystemet. 

Jobba och studera i Frankrike 

Jobbsökning i Frankrike kan kräva lite ansträngning. Använd webbplatser som Indeed och LinkedIn för att hitta jobbmöjligheter. Det kan också vara klokt att nätverka genom professionella grupper och delta i jobbmässor. Om du har en examen eller kvalifikation från Sverige, kan du behöva få den erkänd i Frankrike. Detta kan innebära att du behöver kontakta den franska utbildningsmyndigheten eller yrkesorganisationen för ditt område, för att få dina kvalifikationer validerade.

Om du planerar att studera i Frankrike behöver du undersöka vilka universitet och program som finns tillgängliga. Ansökningarna kan vara konkurrenskraftiga, så se till att du har alla nödvändiga dokument och att du ansöker i god tid.

Tips och råd från andra svenskar

Det kan vara mycket värdefullt att få råd från andra svenskar som redan har flyttat till Frankrike. Sök upp svenska grupper på sociala medier eller delta i expat-möten för att få tips och stöd. 

Vi roddar din flytt till Frankrike

Att flytta från Sverige till Frankrike kan vara en spännande men också utmanande upplevelse. För att underlätta denna process kan det vara klokt att anlita en flyttfirma som är specialiserad på flytthjälp utomlands. En professionell flyttfirma kan hjälpa till med allt från packning och transport till att hantera tullbestämmelser och andra administrativa uppgifter som är kopplade till en internationell flytt.