Kostnadsfri offert
26 februari 2024

Flytta till Norge: Viktigt att tänka på

Ska du flytta till Norge och behöver hjälp med själva flytten? Häng med när vi går igenom de olika stegen du bör ha koll på vid en flytt från Sverige till Norge!

Norge är ett populärt val för många svenskar som överväger att flytta utomlands av flera anledningar. För det första erbjuder Norge betydande ekonomiska möjligheter. Landet har en stark ekonomi och erbjuder höga löner; särskilt inom sektorer som olje- och gasindustrin, teknik och hälsovård. Denna ekonomiska stabilitet gör Norge till en attraktiv destination för alla som söker arbete eller affärsmöjligheter, dessutom rankas Norge ofta högt när det kommer till livskvalitet och välfärd. 

Den natursköna miljön är också en betydande faktor. Norge är känt för sin imponerande natur – fjordar, bergstoppar och vidsträckta skogar. Den som uppskattar utomhusaktiviteter som vandring, skidåkning och fjordutflykter kommer att trivas här! Trots att Norge har en unik kultur och historia, finns det också många likheter med Sverige, både geografiskt och kulturellt. Den geografiska närheten och de kulturella likheterna underlättar övergången för svenskar som flyttar till Norge, vilket gör det lättare att anpassa sig till det norska samhället och integreras i det.

Viktiga dokument att ha koll på

Innan du ger dig iväg är det av yttersta vikt att du anmäler din flytt från Sverige till Skatteverket, särskilt om du planerar att vistas utomlands i över ett år. Genom att anmäla din flytt till Skatteverket registreras din nya utlandsadress och informationen delas med andra relevanta myndigheter, landsting och SPAR (Statens personadressregister). Det är även nödvändigt att anmäla flytten för eventuella barn som följer med. Notera att den officiella utflyttningen börjar gälla från och med flyttdagen, under förutsättning att anmälan är korrekt utförd. Mer information och möjlighet att anmäla flytten finns tillgängligt på Skatteverkets webbplats. 

Vid sidan av flyttanmälan till Skatteverket är det också viktigt att du meddelar Försäkringskassan om din flytt. Detta görs för att fastställa hur din flytt påverkar dina försäkringar i Sverige. Din rätt till vårdservice, försäkringsförmåner och ersättningar är nämligen beroende av din nya bostadsort och sysselsättning. För ytterligare information och detaljer kring detta – besök Försäkringskassan.

När du flyttar från Sverige till Norge och tar med dig dina personliga ägodelar och bohag måste du också deklarera detta inför norska tullmyndigheter. Det kallas för ”godsdeklaration” eller ”flyttgodsdeklaration” och är en formell process för att dokumentera de ägodelar du för in i Norge för att bosätta dig där.

Tullavgift vid norska gränsen

Vid en flytt från Sverige till Norge kan olika avgifter och tullformaliteter behöva hanteras vid gränsen. Den avgift på 1800 kr som ofta nämns vid den norska gränsen för denna typ av flytt är inte en traditionell tullavgift. Istället kan den ses som en administrativ eller behandlingsavgift för att ta hand om och deklarera ditt flyttgods när du passerar gränsen. Normalt sett används denna avgift för att täcka de administrativa kostnaderna för att importera dina personliga ägodelar och bohag till Norge. Det är inte en tullavgift i den bemärkelsen att du betalar för att importera varor för försäljning eller för att passera tullen med handelsvaror.

För att få exakta detaljer om denna avgift och andra relevanta avgifter för din flytt är det viktigt att rådfråga norska tullmyndigheter.

Är arbets- och uppehållstillstånd nödvändiga för att flytta till Norge?

Eftersom att Norge inte är medlemmar i EU kan det vara något mer komplicerat för medborgare från andra EU-länder att bosätta sig där, men inom ramen för det nordiska samarbetet kan svenska medborgare bo, arbeta och studera i andra nordiska länder utan att behöva ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd. Med andra ord är det inte obligatoriskt för svenska medborgare att söka sådana tillstånd för att flytta till Norge. 

Long stay i Norge

Som svensk eller nordisk medborgare kan du vara i Norge i upp till sex månader utan att folkbokföra dig. Om du planerar att bo i Norge längre än sex månade måste du anmäla din flytt till Norge hos norska folkbokföringsmyndigheten enligt följande steg: 

  • Registrera din flytt genom att besöka något av skattekontoren i landet
  • Observera att det är viktigt att anmälan görs inom åtta dagar efter din ankomst till Norge och att det är önskvärt att du bokar en tid i förväg. 
  • Om du flyttar med din familj måste alla medlemmar närvara under besöket. 
  • Skatteetatens webbplats kan du kolla vilka dokument som krävs för din anmälan. När du är folkbokförd tilldelas du ett norskt födelsenummer, som utgörs av ditt födelsedatum och personnummer.

Vanligtvis kan en person bara vara folkbokförd i ett nordiskt land samtidigt, vilket innebär att så fort folkbokföringsmyndigheten i Sverige informeras om att du har registrerats som bosatt i Norge, anses du vara utflyttad från Sverige. Det är viktigt att notera att ditt svenska personnummer och medborgarskap förblir oförändrade under din tid utomlands. Om du är anställd och betalar skatt i det land där du arbetar, är du vanligtvis undantagen från att betala skatt i Sverige.

Sjukvård i Norge

Om du är registrerad och bor i Norge har du tillgång till en primärvårdsläkare, oavsett om du är sysselsatt eller inte. Du har möjlighet att byta läkare två gånger per kalenderår, och det är tillåtet att välja en läkare som är stationerad i en annan kommun än din egen. Det primära vårdsystemet gäller inte för dem som endast har ett D-nummer, men du har fortfarande rätt till medicinsk vård vid en läkarpraktik när det behövs.

Söka jobb i Norge

Om du är på jakt efter ett nytt arbete när du flyttar till Norge har du möjlighet att behålla din arbetslöshetsersättning från Sverige under en period på tre månader medan du söker ny anställning. Detta gäller även för andra EU/EES-länder. För att detta ska vara möjligt krävs följande: 

  • Du måste ha varit registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst fyra veckor innan avresa. 
  • Du måste vara berättigad till arbetslöshetsförsäkring innan din flytt. För att kunna få ersättning från och med avresedagen måste du registrera dig hos den lokala arbetsförmedlingen senast 7 dagar efter ankomst. 
  • Om du inte lyckas hitta arbete måste du återigen registrera dig hos Arbetsförmedlingen i Sverige inom tre månader från avresedagen för att fortsätta få arbetslöshetsersättning. 
  • För personer i åldersgruppen 18-35 år som letar efter arbete i Norge kan EU-programmet EURES-jobb vara ett alternativ. Programmet syftar till att matcha arbetsgivare med unga arbetstagare i Europa och deltagare har möjlighet att få ekonomiskt stöd för exempelvis resor och boende. 
Precis som i Sverige kan du i Norge söka jobb via Arbetsförmedlingen. I Norge kallas det Arbeidsplassen.

Flytthjälp till Norge

Vi på Steg Logistic har lång erfarenhet av att hjälpa både privatpersoner och företag med flyttar från Sverige till Norge.

Ska du ge dig ut på äventyr och flytta från Sverige till Norge? Då har du kommit rätt! Vi erbjuder inte bara en vanlig flyttservice –  vi tar hand om varje detalj på vägen, från den första kontakten till den sista lådan som packas upp. Med våra skräddarsydda lösningar kan du känna dig trygg och säker på att dina ägodelar behandlas med den omsorg de förtjänar. Låt oss på Steg Logistic göra din flytt till Norge till en spännande och smidig upplevelse – fri från ångest och stress! 

Fakta om Norge

Huvudstad: Oslo är Norges huvudstad och största stad, belägen vid Oslofjorden på landets södra kust. 

Befolkning: Norges befolkning är ungefär 5,4 miljoner människor (enligt uppskattning från 2021), vilket gör det till ett av de minst tätbefolkade länderna i Europa. 

Geografi: Norge är känt för sin dramatiska och vackra natur, inklusive djupa fjordar, höga berg och många öar längs kusten. Landet är också hem för tusentals glaciärer och ett omfattande nätverk av vandringsleder.

Oljeindustri: Norge är en av världens största exportörer av olja och naturgas och har en välfungerande olje- och gasindustri som har bidragit avsevärt till landets ekonomi. 

Välfärdssystem: Norge har ett omfattande välfärdssystem och rankas ofta högt när det gäller livskvalitet och mänsklig utveckling. Landet har bland annat gratis utbildning och hälsovård för sina medborgare. 

Norska kronan: Den norska valutan är kronan (NOK), och landet är inte medlem i Europeiska unionen, även om det är en del av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Kontakta oss redan idag för att boka din flytt eller få mer information om våra tjänster!