Kostnadsfri offert
19 april 2024

Hjälp med flytt utomlands

Att ge sig ut på äventyret att flytta utomlands innebär en spännande möjlighet att utforska och lära känna en helt ny plats. När du planerar och förbereder dig för en utlandsflytt finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det kan vara så att du inte bara tar hänsyn till dig själv utan även behöver tänka på familjemedlemmar som barn eller kanske husdjur. Det är väldigt viktigt att vara uppmärksam och noggrann för att inte missa något viktigt inför detta stora steg. Här delar vi med oss av användbara tips och överväganden att ha i åtanke inför din flytt från Sverige utomlands.

Var börjar jag?

Först och främst – stort grattis till beslutet att ta steget att flytta utomlands! Att göra en sådan stor förändring kräver minst sagt både mod och beslutsamhet. 

När den största lyckan över beslutet börjat lägga sig är det vanligt att de praktiska förberedelserna inför flytten kan kännas överväldigande och väldigt uppstressande, men det behöver inte vara så om du är väl förberedd och öppen för att testa dig fram. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och förstå att saker och ting kan vara annorlunda jämfört med hur det är i Sverige, speciellt när det gäller byråkrati och kulturella skillnader. Med lite tålamod brukar dock allt falla på plats – det mesta har en tendens att lösa sig! 

Det första steget när du ska flytta utomlands från Sverige är att se till att du har ett giltigt pass. Om du redan har ett pass, kontrollera då dess giltighet och se till att det täcker hela den period du planerar att vara borta. Om passet närmar sig utgångsdatumet kan det vara klokt att förnya det i förväg för att undvika problem vid resan eller vid inresa till det nya landet. Om du mot förmodan inte har ett pass måste du ansöka om ett, vilket kan ta lite tid, så det är viktigt att börja i god tid. Efter att passfrågan är löst kan du därefter fortsätta med att planera och genomföra resten av dina förberedelser för din utlandsflytt.

Uppehållstillstånd och folkbokföring 

Om du som svensk medborgare väljer att flytta till ett annat EU/EES-land för arbete behöver du inte ansöka om varken arbets- eller uppehållstillstånd. Dock skiljer sig situationen om du istället flyttar till exempelvis USA. Om din vistelse i ett EU/EES-land sträcker sig över tre månader måste du vanligtvis anmäla din flytt till de lokala myndigheterna. För att säkerställa att du har rätt information och att du hanterar nödvändig byråkrati i god tid är det viktigt att undersöka reglerna för det land du väljer att flytta till. Det kan vara klokt att kontakta det aktuella landets ambassad för att få klarhet i vilka regler som gäller i just din situation. 

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla detta till Skatteverket. Du ska också anmäla din flytt till utlandet när du planerat att stanna utomlands kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer. På Skatteverket heter den blanketten SKV 7665.

Glöm inte att anmäla din flytt till Skatteverket innan du ger dig av.

Visum och tillstånd

Steg två i processen att flytta utomlands från Sverige innebär att undersöka och säkerställa att du har alla nödvändiga visum och/eller tillstånd för att lagligt kunna bo och arbeta i det land du ska flytta till. Beroende på vilket land du flyttar till och ditt syfte med flytten, kan kraven för visum och tillstånd variera avsevärt. Om du flyttar till ett land utanför EU/EES-området eller Schengenområdet kan du behöva ansöka om ett visum innan din avresa. 

Visumkraven kan skilja sig åt beroende på ditt syfte med resan, till exempel arbete, studier, familjeåterförening eller turism. För arbetsrelaterade resor kan du behöva ansöka om ett arbetsvisum eller arbets- och uppehållstillstånd. Om du ska studera i det nya landet kan du behöva ansöka om ett studentvisum eller studieresa. 

För att säkerställa att du har rätt visum eller tillstånd är det viktigt att undersöka visumkraven för det specifika landet och din situation i förväg. Du kan alltid kontakta landets ambassad eller konsulat i Sverige för att få information om de aktuella visumkraven och hur du ansöker om visum eller tillstånd. Det är också viktigt att vara medveten om att visumprocessen kan ta olika lång tid beroende på land och visumtyp – så det är klokt att börja processen i god tid innan din planerade flytt.

Planera och boka din flytt utomlands 

Efter att du har försäkrat dig om de nödvändiga visumen eller tillstånden för din utlandsflytt är nästa steg att planera och boka din resa till det land du ska flytta till. Det innebär bland annat att undersöka olika flygalternativ, jämföra priser och boka flygbiljetter eller andra transportmedel. Beroende på destinationen kan det vara fördelaktigt att boka flygbiljetter i förväg för att få de bästa priserna och säkra din plats på önskat avrese- och ankomstdatum. 

Det är också en bra idé att börja organisera dina personliga ägodelar och göra förberedelser för själva flytten i god tid. Det kan innebära att rensa hemma, börja packa och eventuellt ordna med magasinering för de ägodelar som du inte tar med dig till det nya landet.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert för flytthjälp utomlands.

Så kan vi hjälpa dig med din utlandsflytt 

Om du har planerat att anlita en flyttfirma för att hjälpa dig med flytten utomlands är det en bra idé att kontakta dem i god tid för att boka och planera logistiken för själva flytten. Att ha allt organiserat i förväg kommer att bidra till att minimera stressen och göra övergången till ditt nya hemland så smidig som möjligt.

Vi på Steg Logistic tillhandahåller alltid en personlig kontaktperson som tar ansvar för hela din flyttprocess, från planering till genomförande, och säkerställer att allt sker enligt plan. Vi följer noggrant alla lagar och bestämmelser som gäller för internationella flyttar och vår personal har omfattande erfarenhet av förflyttningar från Sverige till utlandet, vilket garanterar att allt hanteras professionellt. 

Du kan känna dig trygg med att vi tar hand om alla dina möbler och ägodelar och ser till att de når ditt nya hem utan problem – och som en komplett internationell flyttfirma med erbjuder vi en helhetslösning med planering, magasinering, transport, uppackning, möbelmontering och flyttstädning i din gamla bostad. Vi fixar rubbet!

Vi tar oss an alla typer av uppdrag, oavsett storlek eller komplexitet, och är redo att hjälpa dig att lösa din flytt utomlands på ett tryggt och effektivt sätt. Kontakta oss via telefon eller e-post så ser vi till att din flytt blir en smidig upplevelse.

Läs gärna mer om hur vi som flyttfirma kan hjälpa dig med din flytt till Norge, Spanien och Málaga.