Kostnadsfri offert
11 april 2024

Flytta till Spanien från Sverige: Våra bästa tips

Planerar du inför en flytt från Sverige till Spanien? Många svenskar väljer att flytta utomlands till Spanien och det finns såklart en hel del att tänka på. Vad innebär det egentligen att flytta till Spanien? Vad är viktigt för dig att tänka på och vilka regler gäller som svensk medborgare? Funderar du på att flytta till Spanien med familj och barn, ensam eller är du kanske intresserad av att bo där som pensionär? I det här blogginlägget reder vi ut alla frågetecken så att du inte missar något när du planerar din flytt från Sverige till Spanien. Häng med!

Spanien – en populär destination

Ett normalår reser omkring två miljoner svenskar till Spanien och cirka 100 000 bor där permanent, och antalet svenskar i Spanien förväntas att öka med cirka 4 000 inflyttade per år. Marbella, Malaga och Torrevieja är de tre spanska städer som är mest populära och där det bor flest svenskar procentuellt sett. 

Spanien har över 2 500 soltimmar per år och är hem för hundratals spanska stränder. Med ett milt klimat även under vintern och endast några timmars flygresa från Sverige är det en mycket lockande destination.

Spanien erbjuder ett rikt kulturarv, livliga städer och mångsidiga landskap, vilket ger en lockande livsstil för många svenskar.

Flytta till Spanien som svensk medborgare

Eftersom Spanien är medlem i EU, precis som Sverige, är det enkelt för dig som svensk medborgare att flytta dit. Du behöver inte ansöka om visum; det enda som krävs är ett svenskt pass, det ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader.

Long Stay i Spanien

Om du önskar stanna längre eller bosätta dig permanent behöver du registrera dig hos de spanska myndigheterna och få ett certifikat hos Oficina de Extranjeros eller på en polisstation. Certifikatet innehåller grundläggande information som ditt namn, adress, nationalitet, samt ditt NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) och utfärdandedatum. Tack vare det numret kan du bland annat öppna ett spanskt bankkonto, teckna olika typer av försäkringar och söka sjukvård. Du kan också ansöka om ditt NIE-nummer genom spanska ambassaden i Sverige, men då får du räkna med handläggningstid på cirka en månad. Det kan därför vara klokt att vara ute i god tid. Notera att du måste ansöka om ditt NIE-nummer innan du tillträder din nya bostad i Spanien.

Anmäl din flytt till svenska myndigheter

I Sverige behöver du anmäla din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan, samt avregistrera dig som folkbokförd. Trots din flytt behåller du ditt svenska medborgarskap, personnummer och rösträtt i Sverige. För barn under 18 år ansvarar vårdnadshavaren för registreringen. Kom ihåg att adressändra och avanmäla alla abonnemang som du inte längre kommer att ha användning för – exempelvis bredband, försäkringar, mobilabonnemang och förskoleavgift.

Varför välja Spanien som din nya destination?

Att flytta utomlands är ett stort och spännande steg.

Det kan finnas många anledningar till att välja Spanien som din nya hemort. Kanske har du precis gått i pension och drömmer om att tillbringa halva året eller permanent i det varma och behagliga klimatet, nära till den svenska kulturen men ändå långt ifrån vardagens stress. Eller är ni en familj som letar efter en ny start och vill uppleva något annorlunda? Kanske lockade ett nytt jobb i Spanien med nya karriärmöjligheter till en förändring i ditt liv!

Ska du flytta till Málaga? Läs vår experttips för en smidig flytt till Málaga.

Flytta till Spanien med barn och familj

Att flytta till Spanien med barn och familj Spanien erbjuder många svenska skolor, såsom på Mallorca, i Madrid och populära destinationer som Fuengirola, Teneriffa och Marbella. Alla dessa skolor inspekteras och godkänns av Skolinspektionen i Sverige, vilket ger en trygg och bekant skolmiljö för ditt barn. Dessutom finns det internationella skolor som riktar sig till barn i förskoleålder upp till årskurs nio, vilket underlättar anpassningen till det spanska skolsystemet. 

Att flytta till Spanien som pensionär

Spanien är en idealisk destination för många pensionärer, med sina milda vintrar och närhet till svenska och skandinaviska gemenskaper. Här finns ett brett utbud av sjukvård och en möjlighet till ett aktivt och socialt liv. Även om du bor utanför Sverige behåller du din svenska allmänna pension – men måste årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten. Besök Pensionsmyndighetens hemsida för mer information som är specifik för dig. 

Flytta till Spanien för arbetsmöjligheter Om du flyttar till Spanien från Sverige för ett jobb kan du förvänta dig att få viss praktisk hjälp från din arbetsgivare. Du behöver inte ansöka om arbetstillstånd tack vare EU-medlemskapet, men du måste däremot ansöka om ett spanskt identitetsnummer (NIE) och ett socialförsäkringsnummer för att kunna arbeta. Detta ansöker du om hos den spanska Försäkringskassan (Seguridad Social). När du börjar arbeta betalar du skatt i Spanien och ska anmäla din anställning till Försäkringskassan.

Flytthjälp vid utlandsflytt

Söker du en flyttfirma som kan hjälpa dig med din flytt utomlands?

Att organisera en flytt till ett annat land kan vara en komplex och utmanande process. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa både företag och privatpersoner att flytta utomlands, och erbjuder ett omfattande utbud av flyttjänster. Vi kan assistera dig med allt från planering, sortering, demontering, magasinering, packning och transport till att montera upp saker i ditt nya hem. Här kan du läsa mer och få en kostnadsfri offert för din flytt till Spanien

Checklista för en flytt till Spanien från Sverige

Glöm inte att göra en checklista inför din flytt!

Visum och uppehållstillstånd: Kontrollera visumkrav och uppehållstillstånd för din situation. 

Boende: Hitta och säkra boende i Spanien, antingen genom att köpa eller hyra. 

Flyttfirma eller packning: Bestäm om du ska anlita en flyttfirma eller packa själv inför flytten. 

Svenska myndigheter: Anmäl flytten till Skatteverket och Försäkringskassan. 

Spanska myndigheter: Ansök om NIE (Número de Identificación de Extranjero) och socialförsäkringsnummer. Registrera dig hos den lokala kommunen (empadronamiento). 

Skola och barnomsorg: Om du har barn, undersök skol- och barnomsorgsalternativ. 

Sjukvård och försäkringar: Registrera dig för sjukvård och skaffa nödvändiga försäkringar. 

Bank och ekonomi: Öppna ett bankkonto i Spanien och överför ekonomiska medel vid behov. 

Transport: Registrera eventuella fordon och ordna med försäkringar för dem. 

Nätverk och sociala kontakter: Skapa kontakter och nätverk i ditt nya område för stöd, vägledning och gemenskap. 

Personliga dokument: Se till att ha alla nödvändiga personliga dokument som pass, ID-kort och födelsecertifikat. 

Planera resan: Boka flygbiljetter och planera rutten för din flytt till Spanien. 

Adressändring: Adressändra och avanmäl alla abonnemang som du inte längre kommer att ha användning för.

Flytthjälp utomlands

Behöver du en flyttfirma som kan hjälpa dig med din flytt utomlands? Ta kontakt med oss idag för att antingen boka din flytt eller få ytterligare information om våra tjänster. Vi flyttar inte bara från Sverige till Spanien utan till fler länder också. Läs gärna vårt tidigare blogginlägg om flytt från Sverige till Norge.