Kostnadsfri offert
1 juli 2024

Flytta till Italien från Sverige: Bra att veta

Planerar du en flytt från Sverige till Italien? Många svenskar drömmer om att bo i Italien och det finns mycket att tänka på. Vad innebär det egentligen att flytta till Italien? Vad är viktigt att tänka på och vilka regler gäller för svenska medborgare? Oavsett om du funderar på att flytta med familj, ensam eller som pensionär, kommer detta blogginlägg att hjälpa dig att reda ut alla frågetecken så att du kan planera din flytt utan problem. Häng med!

Njut av det italienska livet med utsökt mat, vackra stränder och livliga städer. Med Steg Logistic blir din flytt från Sverige till Italien enkel och stressfri, så att du kan fokusera på att leva la dolce vita!

Italien – En drömdestination

Italien lockar många svenskar med sitt rika kulturarv, fantastiska mat och vackra landskap. Från Alperna i norr till de soliga stränderna i söder erbjuder Italien en mångsidig livsstil. Städer som Rom, Milano och Florens är kända för sina historiska sevärdheter, mode och konstscener, medan områden som Toscana och Amalfikusten erbjuder pittoreska landskap och en lugnare tillvaro.

Flytta till Italien som svensk

Italien är medlem i EU, precis som Sverige, vilket gör det enkelt för svenska medborgare att flytta dit. Du behöver inte ansöka om visum; ett svenskt pass ger dig rätt att stanna i landet i upp till tre månader.

Permanent uppehåll i Italien

För att stanna längre eller bosätta dig permanent i Italien behöver du registrera dig hos de italienska myndigheterna och skaffa ett codice fiscale (skattenummer). Detta kan du ansöka om på den lokala skattemyndigheten (Agenzia delle Entrate) eller via den italienska ambassaden i Sverige. Skattenumret är nödvändigt för att öppna ett italienskt bankkonto, teckna försäkringar och få tillgång till sjukvård.

Meddela svenska myndigheter om din flytt

Du måste anmäla din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan samt avregistrera dig som folkbokförd i Sverige. Trots flytten behåller du ditt svenska medborgarskap, personnummer och rösträtt i Sverige. För barn under 18 år ansvarar vårdnadshavaren för registreringen. Kom ihåg att ändra adress och säga upp abonnemang som du inte längre kommer att använda – exempelvis bredband, försäkringar, mobilabonnemang och förskoleavgift.

Flytta till Italien med familjen

Att flytta till Italien med barn och familj erbjuder många möjligheter. Det finns flera internationella skolor, särskilt i större städer som Rom, Milano och Florens, vilket kan underlätta anpassningen för dina barn. Italiens utbildningssystem är också välrenommerat, med många privata och offentliga skolor att välja mellan.

Charmiga gränder och historiska byggnader – upplev Italiens tidlösa skönhet när du flyttar med oss.

Bo i Italien som pensionär

Italien är en idealisk destination för många pensionärer, med sina milda vintrar och närhet till svenska och skandinaviska gemenskaper. Här finns ett brett utbud av sjukvård och en möjlighet till ett aktivt och socialt liv. Även om du bor utanför Sverige behåller du din svenska allmänna pension – men måste årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten. Besök Pensionsmyndighetens hemsida för mer information som är specifik för dig.

Flytta till Italien för jobb

Om du flyttar till Italien från Sverige för arbete kan du förvänta dig viss praktisk hjälp från din arbetsgivare. Du behöver inte ansöka om arbetstillstånd tack vare EU-medlemskapet, men du måste ansöka om ett codice fiscale och registrera dig hos INPS (Italienska socialförsäkringsmyndigheten) för att kunna arbeta. När du börjar arbeta betalar du skatt i Italien och ska anmäla din anställning till Försäkringskassan.

Flytthjälp vid utlandsflytt

Att organisera en flytt till ett annat land kan vara en komplex och utmanande process. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa både företag och privatpersoner att flytta utomlands, och erbjuder ett omfattande utbud av flyttjänster. Vi kan assistera dig med allt från planering, sortering, demontering, magasinering, packning och transport till att montera upp saker i ditt nya hem. Här kan du läsa mer och få en kostnadsfri offert för din flytt till Italien.

Låt oss ta hand om det praktiska medan du förbereder dig för att upptäcka allt det vackra som Italien har att erbjuda.

Viktiga punkter inför flytten till Italien

Här är en checklista för att underlätta din flytt:

 • ✅ Kontrollera visumkrav och uppehållstillstånd.
 • ✅ Hitta och säkra boende i Italien.
 • ✅ Bestäm om du ska anlita en flyttfirma eller packa själv.
 • ✅ Anmäl flytten till Skatteverket och Försäkringskassan.
 • ✅ Ansök om codice fiscale och registrera dig hos den lokala kommunen.
 • ✅ Undersök skol- och barnomsorgsalternativ om du har barn.
 • ✅ Registrera dig för sjukvård och skaffa nödvändiga försäkringar.
 • ✅ Öppna ett bankkonto i Italien och överför ekonomiska medel.
 • ✅ Registrera fordon och ordna försäkringar för dem.
 • ✅ Skapa nätverk och sociala kontakter i ditt nya område.
 • ✅ Se till att ha alla nödvändiga personliga dokument som pass, ID-kort och födelsecertifikat.
 • ✅ Boka flygbiljetter och planera din flytt.
 • ✅ Adressändra och avsluta abonnemang du inte längre behöver.

Vi hjälper dig med din utlandsflytt

Behöver du hjälp med att flytta utomlands? Kontakta oss för att boka din flytt eller få mer information om våra tjänster. Vi flyttar inte bara från Sverige till Italien utan till många andra länder också – bland annat Spanien, Frankrike, Norge och Málaga.